lauantai 13. helmikuuta 2021

Ystävän ja kanssaihmisen päivä


Ystävänpäivä on mielestäni hieno vuotuinen mahdollisuus. Tänä vuonna haluan nostaa yhteiseen pohdintaan seuraavan, mieleeni nousseen ajatuksen. Ja ajatuksesta nousevan kysymyksen.

Ajatus:

Olemme kukin omassa kohdassa elämänpolkuamme. Elämässämme meillä jokaisella on tai on ainakin ollut yksi tai useampi ihminen, jota syystä katsomme voivamme kutsua ystäväksemme. 

Tämän ystävän -ystävien- merkitys on niin suuri, että sitä on vaikea kuvata. Kattavasti sanoilla. Ehkä meillä juuri siksi on ystävänpäivä.

Kuitenkin: On myös ihmisiä, jotka kokevat, että heillä ei ole tällä hetkellä yhtään merkityksellistä ystävää. Arkitieto ja myös tutkimus kertovat, että yksikin ystävä tai ystävyyden kaltaista välittävää ja luottamuksellista suhdetta edustava kanssaihminen pystyy antamaan meistä itse kullekin jaksamisen ja hyvinvoinnin perustan. Ystävyys tuo meille uskoa itseemme ja elämään. 

Kysymys:

Olisiko sitten mahdollista, että viettäisimme ystävänpäivän sijaan, tai ehkä paremminkin sen rinnalla kanssaihmisten päivää? 

Kanssaihmisten päivä olisi meistä useimpien ja yleisemmin lähes koko yhteisömme toteuttaman käytännön vahvistamista. Nykyisen ystävänpäivän yhteydessä moni meistä ottaa jo nyt huomioon ystäviensä ja tuntemiensa läheisempien ihmisten lisäksi myös vähemmän tuntemiaan ihmisiä. Kanssaihmisiään, tai niin kuin aikaisemmin on usein sanottu: lähimmäisiään. 

Tiedämme myös, että ihmiset niin Hämeenlinnassa kuin muualla koto-Suomessa kerääntyvät mielellään ystävänpäivänä ulos ja kohtaamispaikoille. Tai lähtevät ystävien ja tuttujen luokse käymään. Koronapandemian aikana kohtaamiset ovat toki perustellusti rajatummat: vaan kun tauti rokotusten myötä selätetään, haluamme otollisina hetkinä taas kohdata kanssaihmisiämme.

Mitäpä, jos valitsisimme helmikuisen Valentinin ja Voiton päivän nimitykseksi

  • ystävän ja kanssaihmisen päivä
Jatkossa muistaisimme sinä päivänä ehkä myös sitä, että kanssaihmisten kanssa yhdessä voitimme korona-pandemiankin.

Voisimme jatkossa toimia niin, että meistä mahdollisimman moni voisi - päivän kutsumanimen kautta yhä vahvistetummin - olla kontaktissa ystävien lisäksi myös johonkuhun lähiseudun ihmiseen, jonka arvelee voivan ilahtua kontaktista.

Käytännössä yhteydenotto voisi perustua esimerkiksi siihen, että olemme tuttavuudessa kanssaihmisen omaisten tai muiden läheisten ihmisten kanssa. 

Sellaisen henkilön kohdalla, joka on ikänsä tai vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn rajoitteen perusteella kotiinsa sidotummassa asemassa, voisimme sopia kontaktista ennalta. -Näin yhteys tehtäisiin hallitusti ja turvaperusteisesti henkilön itsensä, hänen omaistensa ja tarvittaessa ammattivastuuhenkilöiden kanssa.

Vapaaehtoisuus ja molemminpuolisuus ovat luonnollisesti kaiken esittämäni perustana, niin kuin ystävyydessä ja lähimmäisyydessä aina. 

Ystävyys ja kanssaihmisyys ovat hyvää yhteistä olemista, ja toisen vahvaa kunnioittamista. Lapset näyttävät tästä meille varttuneemmille hyvää esimerkkiä!







Ystävyydellä,

Jari Nurmi 

Psykologi, kehittäjä ja kuntavaaliehdokas

Asiat kanssasi todeksi

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti